Kun murene er originale

Provianthuset er en del af Tøjhuskomplekset, som Christian IV lod bygge 1604. Gården tjente tidligere som forrådsmagasin for hæren og flåden. Mellem Proviantgården og Tøjhuset lå der dengang en lille havn, hvor skibe med proviant kunne lægge til kaj. Havnen blev nedlagt i midten af 1800-tallet.

Proviantgården har været hærget af brand tre gange i 1626, 1719 og 1992. Af den oprindelige bygning er derfor kun murværket tilbage. På grund af de store mængder ophobet salt i de tykke ydermure er en stadig vedligeholdelse af murene nødvendig. Murene er et godt eksempel på tidligere tiders genbrug, idet stenene formentlig stammer fra flere klosteranlæg, der blev revet ned i årtierne efter Reformationen, og som blev genanvendt ved opførelsen af Tøjhuskomplekset.

I dag rummer bygningen kontorer for Folketingets partier og medlemmer, så det er måske med rette at bygningen stadig bærer forrige tiders “Generalstaben”. Overfor Proviantgården troner Søren Kierkegaard i det kongelige biblioteks have.

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s