Hilsen fra fjern familie

Bernsteen

Fandt to gamle bøger på et antikvarisk udsalg – begge med en hilsen fra en fjern onkel, bogbinderen Simon Bernsteen (1850-1920), hvis ex libris ses på bindenes inderside. Han satte sit motto ind i dette ex libris: “En ærlig vilje er en tro følgesvend på vejen til målet”.

Bernsteens ex libris er tegner af Hans Tegner (1853-1932), en af tidens fremragende kunstnere, som bl.a. har illustreret H.C.Andersens eventyr. Der er netop nu et tryk af dette ex libris til salg på eBay for USD 10. Et andet findes i et amerikansk universitets bibliotek.

Bernsteen var barnebarn af rektor, forfatter og oversætter Simon Meisling (1787-1856), som måske er bedst kendt som den unge H.C.Andersens plageånd. Han voksede som faderløs op i et opfostringshus, kom i lære som handskemager, men fik interesse for bøger ved en ansættelse på et trykkeri. Han drev sit værksted alene, senere bistået af en datter, som overtog bogbinderiet efter hans død, og han har høstet megen anerkendelse for sine smukke og for tiden avancerede bogbind. Nedenfor ses han i sit værksted cirka 1900. Lidt mærkeligt, at disse to bøger, der har været i hans eje, nu er ret lasede. Han har købt dem antikvarisk, for de udkom allerede 1807; nogle senere arvinger forærede hans bogsamling til Mediemuseet, men en arving kastede en del bøger i en container, og dagens køb var nok blandt dem. Bøgerne er iøvrigt førsteudgaver af Jens Baggesen, fortællinger på vers og digte. Der er en blyantskreven pris på 300 kr., men de er erhvervet til et langt mindre beløb. Fin sommerlæsning.

En af bøgerne har en signatur: Johannes Grubb, som i sin tid drev et antikvariat i Nørregade 47 – på et tidspunkt med 200.000 bøger. Det eksisterede fra 1902 til 1991.

Simon_Bernsteen_Danish_Printer_ca_1900

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s