Ogo Ogo til Nyepi

Ogo ogo 1

Årets mest betydningsfulde, religiøse dag på Bali nærmer sig: Nyepi, som indtræffer lørdag den 21. marts 2015, der også er starten på det nye år efter den hinduistiske kalender. Det nye år hedder 1937, for denne kalender kører efter sin egen tidsregning.

Nyepi er tavshedens dag. Man bliver hjemme. Det er simpelthen forbudt at færdes på gader og veje. Folk fra det lokale sogneråd, banjar, overvåger overholdelsen. Og hjemme er det forbudt at bruge elektricitet og at tænde ild. Dagen skal bruges til bøn og meditation. Og tavsheden skal forvisse omflakkende djævle om at Bali er øde og ubeboet, så de ikke slår sig ned på Gudernes Ø. Selv den internationale lufthavn på Bali er lukket denne dag.

Dagen inden Nyepi præsenterer landbyens unge mænd deres ogo ogoer. Det er store fantasivæsener, fortrinvis fremstillet af avispapir på et træskelet. Jo mere frygtindgydende, jo bedre. De skal skræmme djævlene. I Ubud, for eksempel, samles alle ogo ogoerne på fodboldbanen midt i byen efter et optog gennem byen, og den mest fantastiske belønnes som den bedste. En stor og flot event, der samler mange mennesker, de fleste i hindutøj, dagen før nyepi. Er man i nærheden, er den turen værd. Lige nu er unge mænd i fuld gang med at lave deres ogo ogoer i de lokale banjar. Her ses to eksempler på endnu ufærdige fantasivæsener.

Dagen efter Nyepi slår de unge sig løs i landsbyerne: Unge piger og unge mænd samler sig i adskilte flokke, som i starten ser hinanden an, idet de står på hver sin side af hovedvejen gennem landsbyen. Når ceremonilederen – en af landsbyens ældste – giver signal, kaster de unge sig mod hinanden, idet de uddeler kys og kram i flæng – eller måske målrettet mod en udset person. Fænomenet hedder omed-omedan, massekysseri. Ritualet siges at være ældgammelt.

Ogo ogo 2

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s