Seks dødsdømte henrettet

Et par kilometer væk i fængslet ved Jalan Mertanadi på Bali. Midnat søndag: Seks dømtsdømte narkoforbrydere blev henrettet ved skydning.

Den nye præsident, Joko “Jokowi” Widodo, har afvist deres anmodninger om amnesti. Der var 64 dømte narkoforbrydere i fængslet i Kerobokan. Nu afventer de 58 tilbageværende eksekution. De har alle appelleret til præsidenten. Nogle af dem kan fremhæve god opførsel i fængslet; nogle af dem har startet undervisning i IT, kunst og religion for de indsatte. Men det er tvivlsomt, om de opnår amnesti, når præsidenten nu har afvist andre og ladet straffene eksekvere.

De nu dræbte er en australier, en hollænder, en brasilianer, en vietnameser, en mand fra Malawi og en fra Nigeria. Ialt er der i hele Indonesien 130 dødsdømte, som afventer deres skæbne.

En særlig gruppe narkoforbrydere kaldes ”Bali Nine” – ni australiere, der blev dømt for forsøg på at smugle otte kilo heroin fra Bali til Australien i 2005. En af dem fik dødsstraf, men blev benådet. Han afsoner nu en livstidsdom i Karangasem fængslet i det østlige Bali. Fem af de andre afsoner tilsvarende livstidsstraffe. En enkelt, Rene Lawrence, fik ”kun” 20 års fængsel.

Indonesien har særdeles skrappe straffe for narkokriminalitet, herunder smugleri og handel med narko. Nogle af de dødsdømte har udelukkende været kurerere, som har løbet en enorm risiko for en ringe betaling. De vidste formentlig ikke, at der er et højt beredskab mod narkosmugleri i lufthavnen på Bali. Ankommende bagage visiteres. Både indskrevet bagage og håndbagage skal gennem en detektor ved indrejse.

Flere NGOer har protesteret over eksekutionerne med påberåbelse af menneskerettigheder. Det har ikke gjort indtryk på præsidenten. Den indonesiske højesteret afviste for nogle år siden at tilsidesætte dødsdomme, som retten fandt var i overensstemmelse med landets lovgivning.

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s