Indonesien 2015: Nyt år med håb og frygt

Dreng i vand 1Indonesien går ind i det nye år med en ny præsident, Joko ”Jokowi” Widodo ved roret. Mange ser håb for fremtiden under hans ledelse. Indonesien er et af verdens mest korrupte lande med udbredt fattigdom og arbejdsløshed. Widodo har måttet acceptere en ældre politiker, Jusuf Kalla, som vicepræsident – ligesom Obama måtte acceptere Joe Biden og i sin tid John F. Kennedy måtte vælge Lyndon B. Johnson. Kalla har på det sidste udmærket sig ved at foreslå, at kvinder skal have ret til at gå ned i arbejdstid, så de får tid til at opdrage deres børn.

Med over 300 millioner indbyggere – ingen ved præcist hvor mange – har Indonesien et stort potentiale; nogle kalder landet en slumrende gigant. En middelklasse med stærke ønsker om forbrug og velstand er i vækst. Der er gang i økonomien. Man forudser en vækstrate på 5,1%, en smule lavere end sidste års GDP vækst på 5,6. Aktiebørsen i Jakarta har lige lukket for 2014 med en fremgang på 22 procent. Inden man flytter pensionsopsparingen til Jakarta, bør man imidlertid overveje valutarisikoen og inflationsraten. Rupiaen er rekordlav, nu 12.800 rupia per USD, det værste siden 2008. Det er formentlig også valutarisikoen, der tvinger Bank Indonesia til at udstede statsgældsbeviser i USD med en rente på 7-8 procent. Bankens rente er 7,75%. Inflationen var i november på 6,2%, op fra 4,3% måneden før.

Det giver turistindustrien på ferieøen Bali blod på tanden, for de fleste hoteller og resorts afregner i USD, og det gør det billigt for turister at rejse til Bali. Og det giver store tal i rupia, når regningen gøres op i lokal valuta.

Tilbage står et stort problem: Udlandsgælden er rekordhøj, den private gæld alene 160 millioner USD, op fra 68 mio i 2008. Meget af den skal betales i USD. Handelsbalancen er negativ; selvom Indonesien selv producerer både ris og olie – to af de vigtigste produkter – importerer landet både ris og olie.

Terror

Året starter også med en frygt for terrorisme – en frygt som især kan spores på Bali, som jo har mærket terrorismen på frygteligste vis. Indonesien er et muslimsk land, bortset fra fire millioner hinduer på Bali og kristne og buddhistiske mindretal. Der er anslået 210 millioner muslimer i Indonesien ud af en befolkning på anslået 340 millioner. Der prædikes jihad i nogle moskeer. Der er muslimske universiteter i Indonesien, og der er koranskoler, bla. i Solo på Java, som prædiker ekstremisme. Rekrutteringen sker også i fængslerne.

Nogle områder i det vidtstrakte ørige unddrager sig myndighedernes kontrol. Politiet i Sulawesi har længe søgt at bekæmpe en bevæbnet gruppe under ledelse af en ultraradikal muslimsk leder, Santoso, som kalder sin gruppe Mujahidin Indonesia Timur. 300 mand er sat ind i jagten på ham i Poso, 200 km fra provinshovedstaden Palu. I Aceh, der blev ramt af tsunamien for 10 år siden, har man indført sharia. Det har medført, at turisterne bliver væk.

Det officielle tal for unge indonesere, som er rejst til Mellemøsten for at slutte sig til IS, er 500. Ingen kender det korrekte tal. Præsident Widodo har opfordret de to største, muslimske organisationer, Nahdlatul Ulama og Muhammadiyah, til at bidrage til kampen mod radikal islam, og de synes begge at være rede hertil.

En indonesisk IS-soldat, Bahrum Syah, optræder i en video på YouTube, hvor han – på lokalsproget Bahasa Indonesia – opfordrer andre til at melde sig til IS.

Politiet og militæret i Indonesien har registreret en række jihad-organisationer, blandt andre Majelis Mujahidin Indonesia, Jamaah Anshorul Tauhid, grundlagt af Abu Bakar Ba’asyir, og Jamaah Anshorul Syariah. Nogle grupper kæmper for indførelse af et fjernøstligt kalifat, omfattende de muslimske lande Indonesien og Malaysia, på samme måde som IS vil indføre det mellemøstlige kalifat. For tiden synes grupperne imidlertid at være meget uenige om mål og midler, og de er for øjeblikket helt ude af stand til at starte en væbnet kamp.

Dreng i vand 2

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s