Guderne på besøg

Vågnene til en masse lyd. Områdets banjar – sogneråd – er begyndt at afspille en hinduistisk tekst med underlagt musik to gange om dagen – kl 18 og kl 6. Den samme hver dag. Det skal være et modtræk mod et islamisk program, som alle TV-stationer – også de balinesiske – skal sende. Kl 18 er ok, kl 6 absolut ikke. Banjars højtaler blev afløst af andre lyde. En kvinde sang en hinduistisk hymne, vistnok ældgammel, og i det fjerne lød tonerne fra et gamelanorkester. Familien ved siden af var samlet i deres tempel, og gennem det åbne soveværelsesvindue kom duften og røgelse.

Det var som at høre Dylan Thomas Under Milk Wood, fra 1940, hørt i radioen engang i begyndelsen af 1960’erne.

I dag er det Kuningan, og det er en af hinduismens hellige dage på Bali. Den indtræffer i dag, 10 dage efter den anden, store hinduistiske helligdag, Galungan, og det er dagen, da guder og gudinder, ledsaget af forfædrenes ånder, kommer ned på jorden igen for at velsigne mennesker og universet. De bliver dog ikke længe, men forlader jorden igen ved middagstid. Det er en dag, hvor hinduer på Bali beder til guderne og mediterer, særligt med henblik på menneskedens blomstring. Der bringes store ofre, og folk besøger hinanden for at være sammen på den store dag.

Galungan og Kuningan fejres to gang om året med 210 dages mellemrum – syv måneder. De følger den balinesiske kalender, der er baseret på månens cyklus. Ifølge den balinesiske kalender er det nu år 1936.

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s