Galungan: Drengenes ngelawang

I dag er en af årets helligste dage på Bali: Galungan. Den indtræffer hver 210. dag efter den balinesiske kalender, og den efterfølges om 10 dage af Kuningan. I det tidsrum formenes det, at forfædrene besøger Bali. For at byde dem velkommen udsmykker balineserne deres landsbyer, gade og veje, blandt andet med penjor, flere meter lange bambusstænger, som udsmykkes hele vejen op til toppen. Også altre og bedesteder udsmykkes med blomster, frugter og blade.

Galungan 1

Der er mange ritualer knyttet til Galungan. Et af dem er ngelawang – en gruppe halvvoksne drenge drager landsbyen rundt, to af dem forklædt som en sort gris, de øvrige med slagtøj. Grisen dansen en barong-dans, bangkung. Ideen er at fordrive onde ånder og at genskabe balancen mellem godt og ondt. Det sker under megen skæg og ballade. Drengene går fra hus til hus – lawang betyder dør – og inviteres tit indenfor til sodavand og godter.

Uhyret på vejen 1 Uhyret på vejen 2

I balinesisk mytologi stammer ngelawang fra gudinden Ulun Danu, som forvandlede sig til en gigant for at hjælpe nogle folk i en landsby mod onde ånder.

Man kan finde mange videor med ngelawang på youtube. Disse billeder er taget på Jalan Kunti, hvor vejen går gennem et lille landsbysamfund.

Uhyret på vejen 3 Uhyret på vejen 4 Uhyret på vejen 5

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s