Regnvejr er læsevejr

Flashback til en morgen på Bali i regntiden. Morgenmad i hotellets restaurant. Det regner. En ung pige råber begejstret: – Reading day!

loegneren_2

Det har regnet meget i oktober, så der har været mange læsedage. Brugte nogle af dem til at genlæse Martin A. Hansens Løgneren. Oprindelig en radioroman i dagbogsform om en lærer på en dansk ø og øens beboere. Martin A. Hansen var jo selv lærer, så hans optegnelser om skolelivet kan være autentiske. Bogens hovedperson kan nok mistænkes for at være lidt forelsket i en ung pige, som imidlertid har et stort problem med en nærværende elsker og en fraværende kæreste, som kommer hjem, når isen bryder.

Dagbøger

 

Vil man vide mere om Martin A. Hansen, skal man læse hans dagbøger, som Gyldendal har udgivet med noter og registre i samarbejde med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Værket gengiver to trediedele af det omfattende dagbogsmateriale, Martin A. Hansen efterlod ved sin død i 1955. Dagbøgerne starter med den første optegnelse i 1931 og slutter med ‘Hospitalsdagbogen’. Hansen lægger ikke fingrene imellem. Han har nok haft en ide om, at dagbøgerne kunne blive udgivet efter hans død, men han er alligevel hudløst ærlig om sit liv, sit arbejde, forfatterskabet og sine relationer.

Kætterbreve

Og der kan findes mere om Martin A. Hansen, for eksempel hans korrespondance fra årene, hvor han var med i kredsen omkring tidsskriftet Heretica. Kætterbreve, hedder bøgerne, for heretica betyder kætteri, og hereticanerne – anført af forfatteren og forlæggeren Ole Wivel og Louisianas grundlægger Knud V. Jensen anså sig for at være netop … kættere. Her er det Hansens korrespondance, der bliver præsenteret – breve til og fra Hansen, til og fra kendte og ukendte profiler, blandt andre Thorkild Bjørnvig, Tage Skou-Hansen og Frank Jæger. Bøgerne, som endda kan købes til nedsat pris, er forsynet med noter og kommentarer.

Benedicte

Kredsen omkring Heretica bliver ved med at optage læsere og forskere. På det sidste har Niels Barfoed skrevet en biografi om en af de kvinder, der var gift med en af kredsens hovedpersoner. Kredsen bestod primært af mænd, bortset fra Karen Blixen, som i al sin fornemme tilbagetrukkethed øvede bestemmende indflydelse på nogle af kredsens mænd. Biografien fortæller historien om Benedicte Hergel, født 1923 og gift første gang med Knud W. Jensen, men i nok egentlig forstand dødeligt forelsket i Thorkild Bjørnvig. Også her gås der tæt på. Benedicte var nok et ulykkeligt menneske, måske bortset fra nogle lykkelige perioder. Selvfølgelig opfordrer et så vigtigt emne i nyere dansk litteratur som Heretica til forskning, og selvfølgelig må de personer, der træder frem som eksponenter for fænomenet, finde sig i at blive eksponeret, men Benedicte Hergel var jo en biperson, og spørgsmålet er vel, om en så detailleret gennemgang af hendes liv er berettiget. Det nærmer sig tit Se & Hør i absolut negativ forstand. Hun ville formentlig have kunnet få nedlagt forbud mod offentliggørelse af dele af bogens tekst med henvisning til krænkelse af privatlivets fred…

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s