100-årig Bang buste nu på Sankt Annæ Plads

Det er en gammel nyhed, men den er ny for bloggeren, og den tager afsæt i en ny bog, netop udkommet, i går anmeldt af Niels Barfoed i Information. Den hedder ”Livsbilleder”, og det er en fotobog om den berømte danske forfatter Herman Bang. Den indeholder 159 fotos af Herman Bang, taget fra hans helt unge år til tiden op mod hans alt for tidlige død (1857-1912). Herman Bang lod sig gerne fotografere. Han udviklede et lidt livstræt image som modebevist dandy, indtog gerne lidt teatralske positurer. Billederne er en fortrinlig dokumentation af et meget usædvanligt liv.

For et par år siden samlede bloggeren de dengang tilgængelige fotos af Herman Bang. Det blev til omkring et hundrede billeder, så der mangler en del i forhold til den nye bog. I forventning om at bogens redaktører har hentet en del billeder på Det kongelige Bibliotek besøgtes bibliotekets Rex, som har fået ny skikkelse – nu let at bruge. Og her kunne underskuddet på et halvt hundrede billeder så hentes.

Bangs buste 1

 

Et af dem vakte særlig opmærksomhed: Et foto, vistnok fra et museum, af en buste af Bang, ukendt for bloggeren. Og søgning på Bangs buste førte til dagens nyhed, som altså er en gammel nyhed, for busten er skabt i 1902 af billedhuggeren Ingeborg Plockross (1872-1962). Den blev skænket til Sønderjylland som en del af ”Den Sønderjyske Kunstnergave” i anledning af Genforeningen i 1920. Bang var jo fra Sønderjylland, født i Asserballe på Als, og en af hans bedste bøger, ”Tine”, tager jo udgangspunkt i krigen med Tyskland i 1864. Så busten har stået på Sønderborg Slot i næsten hundrede år.

Bang buste 2

 

For et par år siden lykkedes det ”De Bangske Morgenmænd” at få tilladelse fra efterkommere af kunstnerens slægtsarvinger og fra Museum Sønderjylland til at få udført en bronzeafstøbning efter busten, og denne kopi blev for et par år siden – i hundredåret for hans død – placeret på en granitsokkel på Sankt Annæ Plads ud for Lille Strandstræde, nærmere bestemt forrest i det grønne anlæg vis à vis statuen af komponisten Johan Peter Emil Hartmann. Begrundelsen for denne placering er dels at Herman Bang i sine første år i København boede i Amaliegade hos sin bedstefar, den kongelige livlæge Oluf Lundt Bang, senere erindret i romanen ”Det graa Hus”, dels at Bang boede i ejendommen Lille Strandstræde 20, tæt ved Sankt Annæ Plads, i årene inden døden i USA. Der forestår ganske vist en omlægning af Sankt Annæ Plads i forbindelse med etableringen af det store parkeringsanlæg på den gamle DFDS-mole, men planerne er endnu på tegnebrædtet. Måske skal Bang flyttes. Soklen er forsynet med inskriptioner, bl.a. Bangs motto: “Rien esperer apres avoir tout oblie” (forvent intet når alt er glemt). Opsætningen af busten viser, at Herman Bang langtfra er glemt. Han er nok af de 4-5 danske forfattere, der vil leve om ikke evigt, så i lang tid fremover.

De bangske Morgenmænd” er ikke – som Hans Hertel skrev i en anmeldelse af den samlede udgave af Bangs noveller, som morgenmændene har initieret – det kokette navn på et sangkor, men en fanklub på 22 sjæle, der er bidt af Herman Bang, nok det nærmeste, man kommer et Bang-selskab. 

Bogen med fotos af Bang er udgivet af Sydjysk Universitetsforlag. Den er redigeret af Dag Heede, Knud Arne Jürgensen, Torben Lund, Gert Posselt og Sten Rasmussen under medvirken af Tove Thage: Livsbilleder: Fotografiske portrætter af Herman Bang. Syddansk Universitetsforlag. 2014. 332 sider. Pris i boghandlen: 375 kroner. Pris på forlagets webside: 300 kr. Plus fragt.


Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s