Nice: Low crime is not no crime

– Low crime is not no crime!

Sådan lyder advarslen i Singapore, som nok er et af klodens mindst farlige metropoler. Nice kan nok ikke bryste sig af “low crime”, men selvom Nice ikke er et lovløst sted med masser af kriminalitet, er det er et langt farligere sted end fredelige København. Ikke helt så farlig som de andre Middelhavsbyer Marseille og Barcelona, men tæt på.

Nice har et stort problem, som byen deler med mange andre, store og små franske byer: Et stort antal arbejdsløse unge mænd, mange af afrikansk eller arabisk afstamning. De taler dårligt fransk, for hjemme taler man ikke fransk, og fjernsynet viser hele tiden afrikanske/arabiske kanaler. De er tidligt droppet ud af skolen, kan ingenting og lever i konstant konflikt med det omgivende, franske samfund. Er de i Frankrig på lovlig vis, kan de få en beskeden offentlig hjælp. Hvis ikke er de henvist til venners og eventuel families almisser. Begge kategorier har egentlig kun to alternativer: Kriminalitet og/eller prostitution. Man ser dem vandre rundt i byen, som oftest i flokke, lette at identificere på brug af fremmede sprog, særegne frisurer og tatoveringer. tit medbringende radioer eller båndspillere med høj musik. Det bedste, der kan ske dem, er at de finder en pige, som kan styre dem på rette kurs, men ellers har de ingen fremtid. Det perspektiv fremkalder desperation. Og kriminalitet. Og netop disse befolkningsgruppers aggressive fremtræden i det offentlige rum i Frankrig er en af grundene til den fremgang, som det nationalistiske parti Front Nationale har kunnet opnå. I Nice fik FN en trediedel af stemmerne ved sidste valg. Et af de bedste FN-resultater i hele Frankrig.

Som turist i Nice bør man væbne sig mod kriminaliteten. Undgå steder, hvor der ikke er andre mennesker, især efter mørkets frembrud. Lad være med at bære rundt på tegnebøger og pas. Undgå håndtasker – de snuppes let fra en forbikørende motorcykel. Schengen-pas er i høj kurs på det sorte marked. Deponer alle værdigenstande i security box på værelse eller i hotellets reception. Lad være med at gå med smykker og ure. Lad Visakortet blive i boksen, tag kontanter med til det, du forventer at skulle bruge. Men husk: Pas på når du hæver penge i automater. Få dem og kortet hurtigt ned i en lomme. Vær sikker på, at du er alene, og at ingen kan aflure pinkoden. Tag ikke mod hjælp fra fremmede. Det samme gælder ved betaling i en forretning. Nogle banker – for eksempel LCL på Place Rossetti – har en hæveautomat inden døre. Det er ikke bare en god ide i regnvejr!

Mobiltelefoner giver selvfølgelig en vis sikkerhed, fordi man kan tilkalde hjælp, hvis man ellers ved, hvordan man kalder alarmcentralen og kan tale med den på fransk! Men mobiltelefoner er også eftertragtede, især Iphones. Et nummer er at spørge, om man kan låne din mobiltelefon til et hurtigt, men vigtigt opkald. I samme øjeblik, du rækker ham den, er han væk med den.

Der er strandrotter i Nice. Efterlad ikke noget værdifuldt på stranden under svømmeturen. Det er væk, når du kommer op af vandet, især hvis du har reklameret med din Ipod, Ipad eller elæser. Vær opmærksom på, at du hele tiden kan være under opsigt. De venter kun på et godt øjeblik.

Vær ekstremt forsigtig med brug af internet på hotel, cafe eller andetsteds, hvor du bruger en fremmed forbindelse. Brug ikke passwords, som kan misbruges. Ingen besøg i webbank. Din kommunikation – også passwords – kan så let aflures. Har du tænkt på, at det hotspot, som du nu tilfældigt bruger, kan indrettes til at registrere al trafik? Det kræver kun en logningsmekanisme.

Kører man bil, bør man låse alle døre og rulle vinduerne op. Problemet er “vol de portiere”. Holder man for rødt lys eller venter på at kunne passere/dreje, bliver bildøren åbnet og en røver snupper taske, mobiltelefon og hvad der ellers måtte være indenfor rækkevidde. I tilgift uddeler han lussinger eller det, der er værre. Det sker især på udfaldsvejene i Nice, og det er især udenlandske biler og udlejningsvogne, det går ud over. Et opslag på den lokale avis, Nice Matins webside på “vol de portiere” giver 38 henvisninger.

Er man enlig kvinde, bør man tænke sig om to gange, før man begiver sig ud i nattelivet. Middag på en pæn restaurant er ok, en drink på en cafe også, men går man på diskotek, lægger man op til ballade, også selvom man måtte være to veninder. Pas på forgiftede drinks og invitationer til nye steder eller hjemtransport. Det kan ende så gruelig galt.

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s