Facade med trompe l’oeil

Sulzer

Engang var der en parkeringsplads på dette sted på 99, quai des Etats Unis overfor Promenaden i Nice, kendt blandt lokale som Parking Sulzer. Det parkeringshus blev revet ned for flere år siden, og der var i flere år en livlig debat i byen og i bystyret om områdets fremtid. En international hotelkæde ville meget gerne bygge et luksushotel og tilbød en formue for grunden. Men byplanlægningen sejrede, for byen var allerede i gang med det store projekt Promenade Paillon – en genskabelse af det åbne rum fra kunstmuseet Mamac og Nationalteatret til Promenaden. Her er er der nu en dejlig park. Sulzer-grunden blev set som et led i den nye akse gennem Nice, så den forblev frilagt, nu kaldet Espace George Pompidou.

Et problem: Nedrivningen af parkeringshuset havde åbenbaret nogle ikke særlig smukke facader på nabohusene. Et af dem engang beboet af en familie Defly, hvis initialer pryder balkonen på første sal mod Promenaden. Huset er bygget i 1843 i overensstemmelse med retningslinier, som de daværende Savoy-konger havde fastsat for at sikre forskønnelse i deres byer, herunder dengang Nice. Ideen var nu at male den blotlagde facade, så den kom til at ligne den flotte side ud mod Promenaden. Det er nu sket. Fem malere – alle kvinder – har arbejdet i lang tid med at male 42 vinduer og nogle balkoner. Kikker man ikke ret nøje, kunne man tro, at det faktisk er rigtige vinduer og balkoner, så livagtigt er det. Malerne er uddannet i den særlige Genova-teknik med trompe l’oeil. Det er en teknik, man ser mange steder i Nice, og det vidner om de kulturelle bindinger, der i tidligere tider var mellem de italienske kongehuse og Nice. Arbejdet er udført med et betydeligt tilskud fra den kommunale kasse. Til gengæld har byen haft stor indflydelse på projektet.

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s