Vikingeskib ved Langelinie

Vikingeskib

Så forleden en gondol i Københavns Havn (se nedenfor). Så i dag et vikingeskib i havnen ud for Langeliniepavillonen. Hvad bliver det næste?

Vikingeskibet viste sig at være ”Aslak”, en model af det såkaldte Ladbyskib, som er tilknyttet Vikingemuseet Ladby, som ejes af Nationalmusset, men drives af Østfyns Museer.

Ladbyskibet er det eneste bevarede skib, der har været brugt til en begravelse i vikingetiden. Det blev fundet ved Ladby, tæt ved kysten ved Kerteminde Fjord Fyn. Hele skibsudstillingen er opbygget, så den stadig ligger i den oprindelige gravhøj, men under en betonhvælving fra 1937.

220px-Ladbyskibet

Skibet er ca. 22 meter langt og midterste bredde er ca. 3 meter. Det er ca en meter højt midtskibs, og det havde en dybgang på 50 cm. Forholdet 7:1 mellem længde og bredde indikerer, at Ladbyskibet var et hurtigt og manøvredygtigt krigsskib. Topfarten var ved roning ca. 4-5 knob, for sejl kunne skibe skyde en fart af ca. 9 knob.

Skibets ejer, en vikingehøvding var lagt i et gravkammer, muligvis på en seng. Gravkammeret var bygget i træ ved masten, på den plads hvor skibet oprindeligt blev styret fra. Hele skibet var derudover blevet overdækket af en trækonstruktion.

Graven har været plyndret, og høvdingen er rådnet væk, men man har dog fundet rester af en fint guldindvirket byzantisk silketunika og pelsrester og fjer, der muligvis er resterne af høvdingens sengetøj. Ved gravkammeret blev fundet omkring 600 rester af forskellige småting, der vidnede om en fornem begravelse – f.eks. et bæltespænde, en sølvtallerken, et bronzefad, et spillebrædt og en træspand.

Den døde høvding blev fulgt i graven af elleve heste.

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s