Nyt syn! Skarpt og med farver!

Endnu søvndrukken, missende mod lyset trak jeg gardinerne fra, drejede de lukkede persienner åbne og hev dem op. Lyset væltede ind. Genbohuset stod skarpt i morgensolen, den gule mur meget gul, interiøret i gården var i flere dimensioner. Spærrede øjnene op. Detteher er fantastisk. Årsag: Nyt syn.

Dagen før stod dagsordenen på operation for grå stær på Frederiksberg Hospitals øjenklinik. Øjenkirurgen fjernede den gamle linse, som har tjent mig i mere end 70 år, og satte en ny ind. Operationen tog kun 20 minutter. Der var ventetid før og efter, men det hele var klaret på halvanden time.

10.000 danskere bliver opereret for grå stær hvert år. Det kan foregå hos en privat praktiserende øjenlæge, men det koster penge: 7.500 kr pr. øje. Men øjenlægen kan lægge en henvisning til det offentlige system på nettet, og så er det gratis. Der er ventetid, men det gjorde ikke mig noget, for jeg havde planlagt operationen til efter et langtidsophold i Fjernøsten, og jeg fik tid med langt varsel til få dage efter hjemkomsten. Det starter med en forundersøgelse på Glostrup sygehus, men selve operationen foregår på Frederiksberg Hospital. Forundersøgelsen i Glostrup var meget mere grundig end den, som den privat praktiserende læge foretog.

På Frederiksberg Hospital var der mange øjenpatienter den dag. Allesammen ældre mennesker. Min sidemand i venteværelset var fra 1929. Her siger man sit CPR-nummer højt. Det er en form for kontrol. Nogle havde en ledsager med.

De kikkede lidt i metroen, da turen gik hjem: Havde en gennemsigtig klap for øjet, fastgjort med nogle dramatiske hefteplastre hen over ansigtet. Gjorde soveværelset helt mørkt, for lyset sved i øjet, lyn for op og ned i siderne. Sov et par timer. Den beroligende pille, som sygeplejeren tilbød, virkede endnu. Fik ikke spurgt om pillens navn. Det kunne være xanax. Fjernede klappen og kunne se fjernsyn, men med forstyrrelser.

Og så var det hele så fint næste morgen. Blev helt euforisk. Det gamle syn var uskarpt og ret gråt. Det var som at gå fra dårligt belyste, uskarpe sort/hvide fotos til skarpe farvebilleder. Tænk at kunne læse avisen på Ipaden uden briller igen! At læse en bog med lille skrift vil dog nok kræve briller med styrke +2. Skærmbriller +1,5. De har dem i Tiger til 30 kroner. Meget lidt både styrkemæssigt og beløbsmæssigt i forhold til de tidligere +7 briller.

Var til kontrol på hospitalet. Øjenlægen kunne kun dele min glæde og begejstring.

Den eneste ulempe er nok, at man nu meget klart kan se, at lejligheden trænger alvorligt til en forårsrengøring.

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s