Magisk drik: Loloh

Exif_JPEG_422

 

Besøger man et lokalt, balinesisk marked, vil man måske finde en bod, hvor der sælges drinks, både til at drikke på stedet og til at tage med hjem i literflasker. Det er den magiske drik loloh. Navnet dækker i virkeligheden over flere slags drinks: En grøn, en gul og en rød. Det er fælles for dem, at de er udkog af urter. Den vigtigste kalder balineserne cemceman. Andre er piduh og pegagan, begge af familien centella asiatica. Der er ingen autoriserede opskrifter. Mange familier har en bestemt tradition for fremstillingen, og det er som regel en af de ældre kvinder i familien, der har til opgave at finde urterne i naturen. Hun giver så sin viden videre til en af familiens døtre. Alt efter smag og behag kan urteafkoget tilsættes honning, æg og sukker.

Den gule loloh er i familie med en anden, balinesisk drik, jamu, som fremstilles af udkog af rødder, urter og bark. Den sælges også i de lokale markeder og bæres desuden omkring af mobile sælgere på gade og vej. Også den kan fremstilles på mange måder; hver producent har sin egen opskrift.

Loloh-Cemcem

En sælger fortæller, at disse magiske drikke oprindelig blev fremstillet af bedstemødre, når småbørn var syge. Loloh skal have helbredende egenskaber. En anden version er, at balinesere elsker spicey mad, og at den stærke spise kan jo give maveproblemer, som kureres med loloh. Det kan derfor også fås i mange lokale restauranter, warungs, og loloh anbefales især efter indtagelse af en af de balinesiske nationalretter, lawa, som kan være særdeles krydret.

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s