Uhyrer skal skræmme djævle og dæmoner

ogoh-ogoh

 

Årets helligste dag, nyepi, står for døren på Bali. Den indtræffer i år den sidste dag i marts, 31. Den dag er en meget stille dag på Bali: Ingen trafik på vejene, den internationale lufthavn er lukket og folk bliver inden døre. Intet TV, ingen radio. Forbud mod at bruge elektricitet og at tænde ild. Dagen skal bruges til meditation og bøn.

Det er noget af en udfordring. Hoteller og resorts har fået dispensation, så Balis mange turister kan få mad og drikke, men ellers håndhæves stilheden strengt. Det kommunale politi, lokale folk, iført sarong, udpeget af sognerådene, banjar, sørger for håndhævelse.

Men inden nyepi er der mange ceremonier overalt på øen. Og en del af forberedelserne er fremstilling af ogoh-ogohs. Det er store papmachefigurer, tit flere meter høje. De skal være så uhyggelige som muligt, for ideen er at skræmme djævle og dæmoner, så de ikke kan gøre fortræd på Bali. Figurerne – herover et eksempel – laves af landsbyernes børn og unge, og i mange landsbyer bæres de rundt på vejene på et bambusfundament aftenen før nyepi. I Ubud er der tradition for en konkurrence på fodboldbanen ved Jalan Monkey Street, hvor alle egnens ogoh-ogoher udstilles. De bedste præmieres. Det er en folkefest.

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s