Mange træer, ingen skove

Træ 4

 

Der er ikke skove i europæisk forstand på Bali. Man kan ikke finde en skov til en lang skovtur. Der er en naturpark på den nordlige del af øen, og her kan man trekke gennem skiftende landskaber, men der er ikke skove. Det minder mest om afrikansk savanne. Men der er masser af træer på Bali. De er bare ikke samlet i skove, men står enkeltvis eller nogle stykker sammen i landskabet og i landsbyerne. Nogle træer siges at være mange hundrede år gamle. Kører man fra syd til nord, passerer man de store vulkaner; man kører på veje, der går op og ned ad bakke, og undervejs kan man glæde sig over den mangfoldighed, som niveauforskellene udgør: I syd er det et rent tropeklima, oppe mod vulkanernes toppe bliver klimaet koldere.

Balineserne elsker træ. Man bygger huse af træ, selvom man ved, at der er flere slags insekter, som meget gerne vil spise løs af træet. Man kan finde meget gamle huse af træ med fine udskæringer og andre interessante detaljer; man kan faktisk købe sådanne småhuse og stille dem op i haven!

Mange balinesere er dygtige træskærere, og der er en rig kunstindustri – man kan købe figurer, skåret i træ, mange steder. Der er masser af møbelforretninger – både gamle og nye møbler. Det må være en svir at skulle indrette et tomt hus på Bali med gamle møbler, mange fra den hollandske kolonitid.

Billederne her er taget med få meters mellemrum. På Bali har brancherne en tendens til at lokalisere sig i klumper, og alle disse træindustrier – småindustruer, de fleste i familieeje med familiemedlemmer som medarbejdere – ligger på Jalan Bidadari i Seminyak. Og de er taget en søndag eftermiddag, for på Bali arbejder man også om søndagen!

Træ 3

Træ 2

 

Træ 1

 

Træ 5

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s