Byggeboom på Bali

Byggeri 2

 

Det er vanskeligt at overse: Der bygges på Bali. På livet løs. I hvert fald på den sydlige del af øen, hvor hovedparten af turismen trives. Der bygges hoteller, både resorts ved vandet og city hoteller – de første fortrinsvis til turister fra vesten og Australien, de sidste til de mindre velbeslåede asiatiske og indenlandske turister. Der bygges luksusvillaer som alternativ til hotellerne. Og bygninger til forretninger og kontorer.

Trafikken præges af byggeriet. Store, tunge lastbiler kører jord og byggematerialer. Jordkørslen spreder jord på vejene; en hær af daglejere fejer og skovler tabt jord væk fra kørebanen. Den trafik giver selvfølgelig en voldsom forurening og bidrager til trafikkaos. Kirurgmaske tilrådes på de mest befærdede veje, som i forvejen er hårdt presset af forureningen fra motorcykler og biler.

Byggearbejderne importeres fra især Java. Daglønnen er meget beskeden, men det er dog et job, og jobs er en mangelvare i Indonesien. Arbejderne bor under kummerlige forhold, mange sammen i skure, selvfølgelig kønsopdelt – der er mange kvindelige byggearbejdere – men de jo skal også tilbringe den meste tid på byggepladsen.

Et af de første ofre for byggeboomet er rismarkerne. De sløjfes for at give plads for byggeriet. Mange risbønder bliver billionærer – den indonesiske rupia har mange nuller. Prisen på jord fordobles fra år til år.

Byggeri 1

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s