Velkommen til det balinesiske køkken

Mad 1

 

Der er masser af små, ydmyge spisesteder på Bali. Mange steder – især i byer og landsbyer – kan man finde dem med få meters mellemrum. De serverer som hovedregel traditionel, balinesisk mad. Undtagelsen er etniske restauranter, som skilter med mad fra andre egne i Indonesien. Man ser også warungs, som fremhæver, at de er muslimske.

Mad 3

 

De mange spisesteder er selvfølgelig en del af den balinesiske kultur og levevis. Det er helt almindeligt, at man ikke selv producerer maden, heller ikke i familier, men at man køber maden i en warung. Den er så billig, at det næsten ikke kan betale sig at købe ind på egen hånd. En anden forskel fra vesten: Familier spiser sjældent sammen omkring et spisebord på en bestemt spisetid. Hver spiser for sig. Man køber sig måske et måltid på vej hjem fra arbejde. Eller i en pause i arbejdet. Der er ingen spisestue i en traditionel, balinesisk familie. Men der er et køkken, og her har de moderne tider holdt deres indtog i de senere år: Riskogeren har vundet frem. Husmoderen starter riskogeren om morgenen, når den er blevet tom efter morgenmåltidet, og så summer den løs resten af dagen. Hver kan tage efter sit behov og tilsætte, hvad man måtte kunne finde – eller købe i nabolaget.

Mad 4

 

Det er jo risen, der fuldstændig dominerer det balinesiske køkken. Nasi på det lokale sprog. Nasi goreng er en klassiker, men der er mange variationer over temaet: Risen er grundlaget, ovenpå lægger man kylling, æg og/eller grøntsager. Og det må meget gerne være spicey. Balinesere elsker stærkt smagende mad. Selv i amerikanske KFCs kyllingerestauranter kan man vælge at få sin grillede og panerede kylling spicey, så man kan smage det på læberne længe efter. Og på fingrene, for på Bali spiser man med fingrene. Og vasker hænder før og efter måltidet.

Mad 2

 

De mobile restauranter hører med til det balinesiske køkken. De kører deres ruter, medmindre de – som her – har en fast stadeplads og kun triller frem og tilbage mellem hjem og pladsen. Menuen er mindre end i de fleste warungs, men de har mange kunder. Problemet er selvfølgelig hygiejnen. Kokken kan ikke vaske hænder og kan ikke vaske op i rindende vand, endsige varmt vand. Han må bruge en spand med vand, som det kan være svært at forny…

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s