Krasch – pludselig et krater i munden

Fjernelse af en tand kan faktisk sidestilles med et mindre kirurgisk indgreb. Blodkar og nerver er blevet revet over og vævet skal have tid og ro til at hele. Når man fjerner en tand, vil der være et åbent sår – et krater. Krateret er fyldt med størknet blod, der er en forudsætning for, at heling kan igangsættes. I løbet af de første uger, vil tandkødet vokse henover og i de efterfølgende måneder vil krateret udfyldes af knogle. Citat: http://www.tep6.dk

Dagen begyndte ellers normalt nok: Morgenmad på sengen, Politiken på Ipaden. Juice, kaffe og groft rugbrød med gammel ost. Pludselig sagde det krasch oppe i en tand i overmunden. Havde måske tygget for hårdt på en kerne .. eller måske en sten. Tungen fandt et krater, hvor tanden skulle være.

Heldigvis bor tandlægen lige om hjørnet. Gik straks derned, kunne komme til efter 20 minutter. Tandlægen mente, at det kunne klares med en ny fyldning. Han fandt også et andet, mindre hul, der burde efterfyldes. Men da han kom længere ned i krateret, var dommen mere hård: Tanden var flækket og kunne ikke reddes, så den burde fjernes. Hvilket den blev. Selvfølgelig under bedøvelse. Den blev taget med en tang. Stort knæk i kraniet. Rødderne var svære at få has på, måtte tages ud i småstykker. Det tog to timer og gav mindelser om en smertefuld udtrækning af en visdomstand i Lusaka, Zambia, for mere end 40 år siden. Detteher var ikke smertefuldt, men meget ubehageligt, og det vil operationer i munden nok altid være, selvom tandlægen og hans assistenter er nok så dygtige. Heldigt at tandlægen havde tid, men det havde han faktisk ikke. – Nu er jeg bagud, sagde han. Næste patient ventede tålmodigt i venteværelset.

Fik recept med penicillin til forebyggelse af infektion og stærke smertestillende piller, et godt råd om flydende kost de næste par dage, klorhexidin til mundskyldning og en tid i næste uge til fjernelse af tråden, som tandlægen syede såret i tandkødet sammen med. Sutur. Og en regning. Kun et ringe bidrag fra Sygesikringen. Må konteres som uforudset udgift.

Og så var dagen jo blevet helt anderledes. Forunderligt som tilværelsen kan blive forandret på et sekund.

 

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

3 svar til Krasch – pludselig et krater i munden

 1. Farmer siger:

  Ja, pludselig ændres dagen.
  Tak for dine gode blogindlæg i øvrigt. Nyder at læse med.

 2. Claus Heinrich siger:

  God bedring med “krateret”!
  ønsker en anden trofast læser fra Nikolaj Plads. Spændende
  at følge med i København, Nice og på Bali, som jeg ikke kender.
  Tandlægeregningerne gør jo efterhånden mere ondt, end
  det gør, hvis der skal bores ….
  Venlig hilsen Claus Heinrich

 3. Jan Thomsen siger:

  Rigtig godt blogindlæg. Tak fordi du vil dele det med os.
  Med venlig hilsen
  Jan Thomsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s