Pibens tid (næsten) forbi

magritte-la-trahison-des-images

Kom uforvarende til at gå lige bag efter en ældre, piberygende mand i trængslen på Strøget. Røgen fra piben var ret ulækker, men det var samtidig et mærkeligt deja vue: Engang røg man pibe.

 

Det er længe siden. Piberne røg ud for mange år siden, selv den fine merskumspibe, købt i Arusha under Kilimanjaro engang i 1960’erne, og den Storm P-agtige snadde, erhvervet engang sidst i 1950’erne hos My Own Blend, som dengang havde en butik i en rund bygning ved siden af Østerport Station. Den tobaksforretning var jo et tempel for rygere. Som W.Ø.Larsen på Amagertorv var det. Også den er væk. Der er meget få piberygere tilbage, og de er nok en ildeset minoritet, fordi lugten af røgen er så skrækkelig. Manden på Strøget med piben var ledsaget af en jævnaldrende kvinde, formentlig hans ægteviv, og hun fik en tanke med på vejen: – Stakkels kvinde! Tænk at skulle lægge lunger og lugtesans til passiv piberygning.

 

Episoden på Strøget blev så – også uforvarende – fulgt op af et stejftog på en auktionsside på nettet, hvor en tobaksdåse pludselig dukkede op. Den var sat til salg. Gamle, forudsætningsvist tomme tobaksdåser er nu samlerobjekter. Man skulle have beholdt dem i sin tid i stedet for at smide dem ud efter brug. De ville have indbragt en mindre formue i dag. Her er to af dem, begge i sin tid højtelskede mærker.

 

Prince Albert Early morning pibe

 

Prince Albert købte man på Sverigesbåden, én dåse per (fri)billet, som blev stemplet af hensyn til kontrollen. Dunhills Early Morning Pipe var jo et kursus i engelsk: Man scorede point hos engelsklæreren – selv piberyger i frikvarteret – ved at skrive ”he smoked his after dinner pibe”.

 

5 Eiffel

 

Piberne kæmpede jo en kamp med cigaretterne om rygerens opmærksomhed. 5 Eiffel var de første, 5 fordi der faktisk kun var fem cigaretter i pakken. Man havde ikke råd til mere som skoledreng. Senere blev 5 Eiffel jo udødeliggjort af Kim Larsen med LP’en af samme navn, bl.a. med hans fortolkninger af nogle Frank Jæger-digte.

 

Simon Artz 2

 

Læste forleden, at dronningen ryger cigaretter, som majestæten importerer fra England, og kom til at tænke på de ovale, tyrkiske ”Simon Artz”, som kunne købes i en tobaks- og vinhandel i Nordre Frihavnsgade. Røgen lugtede lang tid efter rygningen på drengeværelset, så det var svært at skjule den forbudte rygning. – Lastens hule, kaldte forældrene værelset, da de opdagede det. De skulle bare have vidst…

 

Og så var den røg for intet at regne mod den hørm, som den gamle redaktør på Langelands Folkeblad udstødte fra sin lange merskumspibe. Han røg en helt speciel melange, som hele tiden gik ud, så den måtte genantændes med tændstik, som redaktøren derefter smed i sin papirkurv, en gammel, rund sæbekasse af finer, fuld af papir. Den høje sæbekasse tjente også som opbevaringssted for piben, tit hensat sent på aftenen med varmt hoved, når redaktøren ikke kunne døje mere, som han sagde. Det var et under, at der ikke opstod brand.

 

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til Pibens tid (næsten) forbi

  1. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this brilliant blog!
    I suppose for now i’ll settle for book-marking
    and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this website
    with my Facebook group. Talk soon!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s