På sporet af madeleinen

Madeleine 1

Marcel Prousts læsere vil vide, at madeleine-kager spiller en ganske særlig rolle i romanserien ”På sporet af den tabte tid”. Familiens kokkepige, Francoise, fremstillede nogle helt fantastiske madeleiner, som Proust aldrig glemte. Med denne litterære baggrund giver det jo et sæt i én, når der pludselig, uden varsel, reklameres bastant for madeleiner under Tour de France-eventen i Nice. Se bare disse reklamebiler.

 

Det viser sig så, at madeleiner er en hel industri i Frankrig. Ethvert supermarked er leveringsdygtigt, endda tit med flere forskellige slags, for eksempel med delvist chokoladeovertræk. Man kan være heldig at finde en hel reol med madeleiner i butikken. Og madeleinen spiller nok en rolle i den franske kulturhistorie, for den har også vundet indpas i det franske leksikon Larousse, der beskriver den som en ”lille kage af form som en musling”. Den franske kogebog, Ginette Mathiots ”Je sais cuisiner” (solgt i fem millioner eksemplarer, 750 sider, 6,50 euro, Le Livre de Poche) giver opskriften: 150 gram mel, 145 gram smør, 150 gram sukker, to store æg plus smag efter behag: Citron eller appelsin. 8-10 minutter i ovnen. Kan dyppes i varm chokolade, men så har det nok ikke noget med Proust at gøre.

 

Således kan man sætte smag på et af verdenslitteraturens hovedværker.

Madeleine 2

 

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s