Et skib med en mission

Det sejlende sømandshjem

Nyhavn har for tiden besøg af det gode skib Bethel (kaldesignal: OXUC, MMSI: 219009763). Det sejler også under navnet ”Det sejlende sømandshjem”, og bag det navn finder man en sømandsmission, der vil bringe evangeliet til søfolk og fiskere på evangelisk-luthersk grund med et kald til omvendelse, tro og troens bevarelse.

 

Sømandsmissionens historie i Danmark går mange år tilbage i tiden. Det begyndte så småt i årene efter Grundlovens vedtagelse i 1849. I 1870’erne var præsten Daniel C. Prior (Holmens Kirke) og hans kone engageret i arbejdet blandt søens folk, og i 1876 kom de i kontakt med ægteparret Ninna og Andreas Wollesen, som i nogle år havde deltaget i missionsarbejde blandt søfolk i New York. Ægteparret blev udsendt af en amerikansk organisation for at fortsætte et lignende arbejde i København.

 

I 1879 oprettede Wollesen og Prior en sømandsstue i Holbergsgade, og to år senere blev ”Bethelskibet” indviet. Det lå fortøjet for enden af Nyhavn, og det rummede en kirkesal med plads til 300 mennesker. Desuden var der køkken, læse- og skrivesal om bord. Skibet var i de næste 25 år – frem til 1906 – sømandsmissionens pionerskib i København.

 

Allerede i 1904 købte bestyrelsen ejendommen i Nyhavn 22, hvor sømandshjemmet Bethel blev indrettet.

 

Missisonsskibet Bethel kom til, da Fonden Østerby Sømandshjem på Læsø på en auktion i 2007 købte orlogsfartøjet Y 302 ”Romsø” af Søværnet. Fonden fik pengene til købet af skibet ved salg af en gammel missionsbygning på Læsø. Skibet blev bygget i 1969 på Svendborg Værft.

 

I dag ligger missionsskibet ved kaj tæt ved Sømandshjemmet i Nyhavn. Det drives som hotel. Går man på opdagelse i sømandshjemmet, kan man inde i gården opdage en smuk kirke, gemt i en 200 år gammel lagerbygning, som tidligere blev brugt til oversøisk handel. Kirken er den eneste danske sømandskirke i Danmark, og den blev indviet i 1952 under overværelse af Kong Frederik IX, som jo var en søens mand. To gange om måneden fra oktober til april er der gudstjeneste i kirken.

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Om nyhavn

Mand, dansk, født 1941. Uddannet som journalist, har arbejdet syv år i dagspressen. Medarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke i Danmark og i Afrika, har boet to år i Zambia. Cand. jur. fra Københavns Universitet. Praktiserede i mange år som advokat med møderet for Højesteret.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s